Hvilken størrelse skal min parasolfod være?

Når du skal vælge parasol og tilhørende fod, er det vigtigt at vælge parasollen først. Herefter er det nemmere at kunne guide dig til, hvilken parasolfod der passer til den. Det afhænger nemlig af parasollens diameter, form og hvor i Danmark, du vil placere din parasol.

Hvis du ved hvilken type parasolfod du vil have og hvilken type parasol du vil købe, så tryk på knappen under og gå direkte til den anbefalede størrelse.

Typer af materialer parasolfødder laves i:

Betonsokkel:

Betonsokler er populære på grund af deres tunge vægt og stabilitet. De er normalt lavet af cement og er velegnede til både små og store parasoller. De findes i forskellige former og størrelser.

Ulempen ved betonfoden er, at hvis betonnet ikke er fuldstændig pakket ind, i et andet materiale, vil der være chance for at betonen smuldrer over tid.

Plastikfod med vand- eller sandfyldning:

Disse parasolfødder er normalt lettere og mere transportable end betonsokler. De kan fyldes med vand eller sand for at øge deres vægt og stabilitet. De er velegnede til mindre parasoller.

Ulempen ved disse er at hvis de står ude hele året, vil plastikken over tid blive mør og gå i stykker. Derfor er det ikke nok at overdække parasollen, vinteren over, men parasolfoden bør tages ind sent efterår til senere på foråret.

Krydsfod:

En krydsfod er normalt lavet af metal eller stål og har en krydsformet base, der giver ekstra stabilitet. De bruges ofte til store parasoller, især på steder med kraftig vind.

Krydsfødder skal ofte bores fast, graves ned eller dækkes med yderligere vægt. Ulempen er at de fylder ekstra meget i omkreds, hvis ikke de graves ned.

Granitfod:

Granitfødder er kendt for deres elegance og er velegnede til både små og store parasoller. De er tunge og stabile og har en naturlig stenfinish. De er også den mest populære parasolfodstype, både på grund af deres udseende, men også deres holdbarhed

Ulempen ved granit, er at hvis der ikke er hjul på foden, kan den være besværlig at flytte på.

Stål- eller jernfod:

Stålfødder kan være robuste og holdbare eller de kan være tynde og ikke beregnet til blæsevejr. De er velegnede til små, mellemstore og store parasoller, afhængig af design. De er ofte designet specielt til ned-gravning, fastsætning på bord eller når parasoller skal pege i forskellige vinkler.

Ulempen er at stålfødder ofte skal sættes fast eller fastspændes og nogle holder ikke til særlig meget vind, uden at man skal efterspænde af og til.

Genbrugs gummifod:

Parasolfødder i genbrugsgummi er en nyere opfindelse. Gummi er tungt og billigt. Derfor er gummifødder ofte langt billigere end f.eks. granit.

Ulempen ved gummi er at det bliver medtaget af vejret over tid, nøjagtig som et bildæk ville og kan blive permanent misfarvet af direkte sol.

Anbefalet vægt i forhold til parasolstørrelser

Hvis du bor i et blæstfyldt område, så gå en størrelse op i parasolfod. På denne måde er du mere sikker på at parasolfoden kan modstå vægten og stå fast.

Lille parasol – Tynd parasolstang (op til 2 meter i diameter): 10-20 kg Betonsokkel, gummifod, eller plastikfod med vand- eller sandfyldning

Medium parasol (2-3 meter i diameter): 20-40 kg Granitfod, betonsokkel, plastikfod med vand- eller sandfyldning, eller stål- eller jernfod

Stor parasol (over 3 meter i diameter): 40-50 kg Stor granitfod, helst firkantet eller krydsfod nedgravet eller fastspændt.