Hvad betyder vedligeholdelsesfri havemøbler?

Vedligeholdelsesfri havemøbler er havemøbler, der er designet til at kræve minimal eller ingen vedligeholdelse over tid. Faktisk er det langt mere afhængigt af hvor tit du vil købe nye havemøbler.

Dette betyder normalt, at de er konstrueret af materialer, der er robuste og vejrbestandige og derfor ikke kræver regelmæssig maling, lakering eller imprægnering for at beskytte dem mod vejrforholdene.

Der findes ikke vedligeholdelsesfrie havemøbler

Men der findes havemøbler med lav vedligeholdelse. Du slipper aldrig for ikke at skulle tørre dine havemøbler af, fra tid til anden, med mindre du ikke har noget imod pletter på tøjet.

Havemøbler udsættes for det mest slidende, nogle af dine møbler i hjemmet udsættes for: Vejret. Kraftigt vejr, om det er bagende sol eller endnu værre tyk regn og sne, slider på dine havemøbler, det kan man ikke komme udenom, men man kan forebygge det.

Hvad kan du gøre for at forlænge dine havemøblers levetid:

  • Sprøjt dine havemøbler med imprægnering
  • Overdæk dine havemøbler med et overtræk
  • Endnu bedre – Træk dine havemøbler ind i garage eller i brændeskur, hvor der ikke kan indtrænge store mængder af fugt.

At gøre disse ting kan være forskellen imellem at havemøbler har en levetid på op til 5 år, til op til 25+ år. Der kan være mange penge at hente i at bruge lidt tid på at beskytte sine havemøbler.

Nogle materialer har mindre vedligeholdelse end andre

De mest almindelige materialer, der bruges til vedligeholdelsesfri havemøbler, omfatter:

Plast: Plasthavemøbler er lette, kan tåle slidende vejrforhold og er lette at rengøre. De kræver normalt ikke maling eller imprægnering, men kan stadig blive beskadiget af sollys over tid. De bliver over tid også sværere i materialet og begynder at smuldre på et tidspunkt. De er ofte også billigere og kan derfor skiftes ud når de ikke længere kan holde

Plastmøbler kan blæse væk eller vælte og gå i stykker i kraftigt blæsevejr. Derfor er plastmøbler værd at overveje om er den rette investering. Hvis du vil vedligeholde havemøbler så lidt som muligt og ikke overdække dem uden for sæson, så er plastmøbler det du skal vælge.

Aluminium: Aluminiumshavemøbler er lette, rustfri og holdbare. De kræver generelt ikke meget vedligeholdelse ud over periodisk rengøring. Dog er der garanti for at aluminiums havemøbler ruster over tid, hvis de ikke overdækkes eller trækkes ind ved efterår-vinter.

Ofte har aluminiumsmøbler et andet materiale om sig som rattan, polyrattan, bambus, stof eller træ. Disse havemøbler kan holde til en del og kræver herefter bare en aftørring eller en vask. De holder oftest længere end plastmøbler gør og tages de ind eller overdækkes, så holder de i rigtig lang tid.

Træ: De fleste træsorter, såsom teak eller cedertræ, holder i lang tid, men bliver hurtigt grimme hvis de ikke behandles med olie, og overdækkes eller trækkes ind i sæsonerne med meget regn og sne.

Træmøbler med maling kan holde i ret lang tid ude i dårligt vejr. Der går flere år før man begynder at se effekt på dem. De begynder dog at skalle af på malingen over tid og kan være svære, umulige eller dyre at re-lakere.

Kunstrotting: Kunstrottinghavemøbler er lavet af syntetiske materialer, der efterligner udseendet af naturligt rattan. De er vejrbestandige og kræver normalt kun rengøring for at forblive i god stand. De kaldes også poly-rattan da de ofte laves af polypropylen, en type hård plast.

Naturligt rattan er en trætype, faktisk en græstype som bambus.

Kunstrotting har en høj holdbarhed og kan holde til mere slid end ægte rattan. Søger du derfor havemøbler der kræver lavere vedligeholdelse, så er kunstrotting nok i sidste ende det bedste bud, i form af holdbarhed og behov for rengøring. Med korrekt overdæning eller at trække det ind i månederne med meget regn og sne, kan de holde i rigtig, rigtig mange år og behøver kun en hurtig klud af og til.

Høj kvalitet holder længere

Det siger næsten sig selv, men man får hvad man betaler for. Billige havemøbler, laves i billigere materialer. Derfor er der en lighed imellem havemøblernes pris og hvor meget man skal vedligeholde dem. Det første sted der sparres er på arbejdet med holdbarhed, når det kommer til havemøbelproducenter.

Overvej om det kan betale sig at købe et havemøbelsæt der er 1-3.000 kr. billigere, hvis det skal skiftes ud efter 5 år i stedet for 10-15.